Tespih Çiçeği Hakkında Her Şey
Bir şerit üzerinde bezelyeye benzer şekilde küçük yapraklara ve saksının kenarından sarkan uzunca sürgünlere sahip son zamanlarda çokça sevilen bir ev bitkisidir. Bakımı oldukça kolaydır ve iç mekana hoş bir görüntü ve hava katar. Özellikle pencere kenarında, balkonda, apartman koridorlarında asılı bir vaziyette yüksek bir saksı içinden, dekoratif ve göz kamaştırıcı görünüme sahiptir. Timsah gözü olarak da adlandırılmaktadır. Kalın ve yuvarlak yapraklarıyla kuraklığa dayanıklıdır. Fazla suyu sevmezler. Toprak kurumadan sulamamak gerekir.
Tespih Çiçeği Bakımı
Tespih çiçeğinin bakımı oldukça kolaydır. Çünkü çok fazla su istemezler. Gübre olarak hassas bitkiler gibi farklı farklı vitamin vermek gerekmez. Aynı toprakta yıllarca yaşayabilir. Çok fazla güneşi sevmezler fakat aydınlık havadar yerleri çok severler.
Tespih Çiçeği Ne Zaman Çiçek Açar?
İlkbaharın sonuna doğru veyaz yaz mevsiminde kokusu tarçına benzeyen, yapı ve renkleri bakımından yabani papatyalara benzeyen beyaz,mor,sarı ve yeşil küçük çiçekler ortaya çıkarır.
Tespih Çiçeği Konum Işık
Tespih çiçeği konum ve ışık olarak , çok iyi güneş ışığı alan, nemli ve ılık ortamlarda yaşayan, güneşin doğduğu ya da akşam battığı pencere taraflarını seven bir bitkidir. Bitki öğlen güneşine direkt maruz bırakılmamalıdır.Ani sıcaklık değişimlerinden hoşlanmazlar. Kış mevsiminde oda sıcaklığının 15 derece altına düşürülmemelidir.
Toprak Seçimi
Suyu geçiren, kök kısmını fazla tutmayan perlit ve gübre karışımlı toprakları çok sever.
Sulanması
Toprak kuruyuncaya kadar sulanmamalıdır. Suyla arası pek yoktur. Ortamdaki nemi yaprağıyla alma özelliğine sahiptir. Suyu direk olarak toprak kısmından vermenizi önermeyiz. Saksının altlığına suyu bırakırsanız kökleri ile oradan ihtiyacı olarak çekeceklerdir. Ya da toprak kısmına şırında ya da fısfıs yardımıyla vermenizde fayda vardır.
Saksı Değişimi
Eğer bitkinin kökleri saksının drenaj deliklerinden çıkmaya başladıysa artık o saksı tespih çiçeğimize küçük geliyor demektir. Değiştireceğimiz saksıyı önceki saksıdan biraz daha büyüğünü seçmenizde fayda var. Örneğin 5 litrelik bir saksınız varsa yeni saksınız 10 litre olmasında fayda var.
Tespih Çiçeğinin Çoğaltılması
Çiçeğin sürgün veren kolunun en az üçyapraklı olmasına dikkat edin. Bu dalı makasla kesin ve toprakla buluşturun. Çok az nemlendirin köklenecektir.