Kumkuat(kumkat) Ağacı Bakımı

23.03.2021
2.448
Kumkuat(kumkat) Ağacı Bakımı
REKLAM ALANI

Şu zamanlarda çiçekçilerin, fidancıların, köy pazarlarının önünde sıra sıra dizilmiş, yeşil yaprakları olan ve üzerinde minik minik turuncu meyvelerin olduğu bodur ağaçlar görüyoruz. Bu ağaçları görüp de ne olduğunu anlayamayanlar için bu yazı açıklayıcı olacak.

Kumkuat kumkat bakımı yetiştirme

Son 5 yılda aramıza katılan turunçgiller ailesinden olan bu ağacın adı kumkuat(kumkat) olarak bilinir. Görünüş itabari ile süs ağacı gibi duran kumkuat ağacının meyveleri de afiyetle yenilebilmekte. Meyvesini yerken kabuklarını soymadan yiyebileceğimiz nadir turunçgillerden.

Peki siz bu kumkuat ağacını evde yetiştirebilir misiniz biraz da bundan bahsedelim. Bu ağacı çiçekçilerden, didancılardan bulabileceğiniz gibi tohumdan da üretebilirsiniz. Fakat tohumdan ürettiğiniz kumkuatın meyve vermesi en az 2 yıl sürecektir. Fidancılarda 70-100 TL arasında bir fiyata satılmaktadır. Online İnternet sitelerinde tabiki daha fazla fiyatlarda satılabilmektedir. Şimdi kumkuat bitkisinin bakımı nasıl yapılır, yetiştirme sıcaklığı ne olmalıdır, nem oranı, ışık oranı, sulanması nasıl olmalıdır bunlardan bahsedelim.

Kumkuat(kumkat) Toprağı ve Saksısı Nasıl Olmalı ?

Kumkuat bakacak olanlar toprağını torf toprak olarak temin edebilir. Saksı olarak 25-30 litrelik bir saksıya %75 oranında torf toprak %15 oranında solucan gübresi %10 oranında bahçe toprağı kullanılabilir. Bu sayede gerekli vitamin ve minarelleri topraktan karşılayabilecek. Saksıyı seçerken kalın bir toprak saksıya dikmenizi öneririm. Gün ışığını ve sıcak tropikalhavaları seven kumkat bitkisinin kökleri bir o kadar nemli ve ıslak kalmalı ki yapraklarda solma ve meyvlerinde kayıp yaşanmasın. Bu yüzden kalın saksı tercih ediyoruz. Mart ayında saksı değişimi yapabilirsiniz fakat sık sık saksı değiştirmenizi önermiyoruz. Örneğin 15 litrelik bir saksıda aldıysanız kumkuat ağacını, saksıyı değiştireceğiniz zaman bir üst boyutu olan 20-25 litrelik bir saksı tercih etmelisiniz. Direkt olarak 50 litrelik bir saksı tercih etmemelisiniz.

Evine Neresine Koyalım ? Kumkat Işığı Güneşi Sever Mi?

Kumkuat(kumkat)fidanımızı aldık. Uygun saksı ve uygun toprağı da değiştirdik. İşlemler bitti mi artık tamam diyebilir miyiz ? Hayır tabiki.

Doğrudan güneş ışığı almayacak şekilde mutlaka bol ışık alan bir köşeye koyuyoruz. Çünkü kumkuat sıcağı çok sever. Hatta bazı zamanlar balkona çıkarıp 1 saat kadar güneşlenmesi sağlanılabilir. -4 ile 25 derece arası sıcaklıkta olmalı ve bu sıcaklıklardan aşağı düşmemeli.

Kumkuat (kumkat) Nasıl Sulanmalı?

Yaz ayları sıcak olduğu ve buharlaşmanın fazla olması sebebiyle sık olarak, kış aylarında da tam tersi daha az sulama yapılmalı. Dört mevsim yeşil kalabiliyor. Yazın haftada 2 kez kışın ise 2 hafta 1 kez sulayabilirsiniz. Suyu aynı kapta aynı gün aynı saatte aynı miktarda vermeniz faydalı olacaktır. Suyu dilerseniz saksının alt kısmında fazla suyun muhafaza edildiği kaba dökerek köklerin oradan çekmesini sağlayabilirsiniz.

Kumkuat(Kumkat) Ne Zaman Meyve Verir?

Temmuz ve ağustos aylarında çiçek açmaya başlar, sonbaharın gelmesiyle çiçeğin yerini meyveye bırakmaya başlar. Giderek büyüyen minik kumkuatlar şubat-mart gibi toplanıp yenilebilir. Yani bu zamanlar fidancılara giderseniz üzerinde meyveleri olacaktır. Verilen meyveleri mutlaka toplayın ve üzerinde bırakmayın. Toplamazsanız yapraklarını dökmeye başlar. Ayrıca meyve vermeye başladığı zaman su verme işlemini azaltın.

REKLAM ALANI
ETİKETLER:
YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.