Biber Yetiştiriciliği
Biber sebzegillerden olup içeriğindeki C vitamini yönünden çok faydalıdır. Ayrıca acı biberlerin içindeki içerikle birlikte sindirim sistemini dezenfekte etmekte zararlı mikroplarla savaşmada büyük önem arz etmektedir.
Biber Çeşitleri
Biberler farklı çeşitlere sahip sebzelerdir. Sivri biber, çarliston biber, konik biber, kapya biber, dolmalık biber, domates biberleri en çok tercih edilen biber çeşitlerindendir.
Biber Ne Zaman Dikilir?
Biberler don olaylarının geçtiği İç Anadolu bölgesinde Mayısın 15 inden sonra ekilebilir. Ege ve Akdeniz bölgelerinde bu süre biraz daha öne çekilebilir.
Biber Dikim Aralığı Nasıl Olmalı ?
Biberler fide halinden toprağa geçişleri sağlanacağı zaman sıra arası 80 cm sıra üzeri aralık 30-50 cm olmalıdır.
Biber Ne Kadar Sıklıkla Sulanır?
Biber bitkisi çok sıcak havalarda 3 günde bir aksam güneş battıktan sonra. Serin havalarda 5 ile 7 günde bir sulanmalıdır. Tabiki ilk dikimde can suyu vermeniz şarttır. Biber çiçek yaptığı sırada çok sulanmamalı, çiçekten ilk meyve görüldükten sonra sulama sıklaştırılmalıdır. Suyu karık yöntemi şeklinde veriyorsanız bitkinin gövdesine su değdirilmemelidir. Bitkinin gövde kısmından 5 cm ileride karık yapılmalı ve su bukısımdan verilmelidir.
Bibere Ne Zaman Gübre Verilir ?
Sonbaharda toprağın hazırlanması sırasında toprak bellendikten sonra bellenen toprağın üzerine gübre serilir. İlkbahar ayında dikim sırasında yanmış büuükbaş gübresi ya da küçük baş gübresi toprakla karıştırarak dikim sağlanır. Biber için gerekli olan azot,fosfor ve potasyum ihtiyacı da doğal olarak karşılanmak istenirse muz kabukları, yumurta kabukları, tavuk gübresi ile karşılanabilir.
Biber Bakım ve Çapalama
Biber dikiminden 7-10 gün sonra toprak gevşetme, yabancı ot alımı amacıyla çapa yapılmalıdır. İkinci çapa meyveye dönüştükten sonra yapılmalıdır. Çapalamanın sayısı yoktur. Toprağı ne kadar çapalarsak toprak o kadar gevşer hava alır ve bu sayede kök gelişimi sağlıklı tamamlanır.
Biberlerdeki Hastalıklar
Biberler gelişimini tamamlayamayabilir bu yüzden bodur kalabilir, yaprakları kıvrımlı çıkabilir, çok fazla sulamaktan sararabilir, böceklenebilir. Genelde gübreleme yapıldıktan sonra ilaçlama yapılmalıdır fakat bu tarz sorunları görmüyorsanız ilaçlama yapmanıza gerek yoktur. Biberde yaşadığınız hastalıkları yorum kısmından bizlere ulaştırabilirsiniz. Sizlere yardımcı olmaya çalışacağız.